Madarak által terjesztett betegségek

A baktérium a beteg állat szétporladt ürülékének légutakba kerülése révén okoz fertőzést, a legtöbb esetben állatról emberre terjed, de ritkán előfordulhat emberek közötti továbbfertőzés is.

A madarak (papagáj, galamb, baromfi) fertőzöttsége az esetek többségében tünetmentes marad, ha mégis megjelenik, akkor a házi és vadon élő madarakban is kötőhártyagyulladással, légúti, idegrendszeri tünetekkel, hasmenéssel jelzi jelenlétét.
A chlamydiák ellenálló-képessége nem túl erős, már a 65 °C hőmérséklet, vagy 1-3%-os klórtartalmú fertőtlenítő szerek is képesek elpusztítani, de megfelelő életkörülmények esetén akár három hétig is fertőzőképes marad.

Tünetei, gyógykezelés

Fertőzés esetén váratlanul felszökő magas láz, fejfájás, szúrós mellkasi fájdalom, száraz köhögés, borzongás, végtagfájdalom jelentkezhet, de az időben felismert fertőzés antibiotikummal jól kezelhető. Súlyos tüdőgyulladás esetén azonban már nem az alapbetegség veszélyezteti a fertőzött személy életét.

A betegséget jelenteni kell a járványügyi hatóság valamint a területileg illetékes állatorvos felé is, a beteget pedig elkülönítve kezeli - védőfelszerelésben - az ápolószemélyzet. A hatóságok vizsgálják, hogy a beteg milyen körülmények mentén, milyen állattól fertőződhetett meg - hiszen akár a saját postagalamb, vagy egy nem legálisan beszerzett trópusi madár is okozhatta a bajt.

Elérhetőségek

7400 Kaposvár, Kaposrét sor 59.
+36 30 692 3460
info@csoriextremtakaritok.hu
adószám: 73077587-1-34

 

Fontos információk

Hasznos tudnivalók

© 2018. Minden jog fenntartva.

Search